Dania główne
Tempeh z makaronem ryżowym pełnoziarnistym i warzywami
Na woku zeszklić cebulkę szalotkę lub inną, dodać imbir, czosnek kolorową paprykę świeżą w paseczkach, dodać sos sojowy, ostrą papryczkę, kurkumę, limonkę-sok, tempeh pokrojony w kostkę. Dodać makaron ryżowy, wymieszać. Jak za mało wyraziste, dodać sosu sojowego. Na sam koniec dodać świeżą miętę i ewentualnie gruby szczypiorek.
Można zrobić wariację na słodko np. z syropem z daktyli.
Pierogi ze szpinakiem i pomidorami suszonymi
Ciasto: Mąkę pszenną 450 wymieszać z olejem i gorącą w odą tak, żeby ciasto nie przyklejało się do rąk i było lekko ciągnące.
Nadzienie: Zblanszowany świeży szpinak odcisnąć i pokroić na drobne kawałki, dodać drobno pokrojone w kosteczkę pomidory suszone (odciśnięte z oleju) pokroić w kosteczkę. Dodać do szpinaku pomidory, czosnek, pieprz i sól, wymieszać.
Rozwałkować ciasto, wyciąć szklanką kułeczka, nałożyć nadzienie i zkleić pieroga. Nadzienie niemoże być zbyt wodniste, bo pierogi nie będą się sklejać.
Pierogi wrzucić na osolony wrzątek. Gotować aż wypłyną.
Boczniaki z makaronem gryczanym soba
Wegańskie mac&cheese - makaron z serem
Składniki:
300g makaronu, najlepiej sprawdzi się makaron typu kolanka lub rurki
2 szkl. mleka sojowego domowej roboty lub innego niesłodzonego
1 szkl. płatków drożdżowych
3 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej
5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
1 łyżka sosu sojowego
1/3 szkl. oliwy o neutralnym aromacie, np. rzepakowego
2 garści posiekanej natki pietruszki