Pierogi ze szpinakiem i pomidorami suszonymi

  • Posted on: 3 February 2015
  • By: admin

Ciasto: Mąkę pszenną 450 wymieszać z olejem i gorącą w odą tak, żeby ciasto nie przyklejało się do rąk i było lekko ciągnące.

Nadzienie: Zblanszowany świeży szpinak odcisnąć i pokroić na drobne kawałki, dodać drobno pokrojone w kosteczkę pomidory suszone (odciśnięte z oleju) pokroić w kosteczkę. Dodać do szpinaku pomidory, czosnek, pieprz i sól, wymieszać.

Rozwałkować ciasto, wyciąć szklanką kułeczka, nałożyć nadzienie i zkleić pieroga. Nadzienie niemoże być zbyt wodniste, bo pierogi nie będą się sklejać.

Pierogi wrzucić na osolony wrzątek. Gotować aż wypłyną.

Polać sosem:
Kremowa śmietankę z płatkówowsianych zagrzać, dodać do niej mieszankę kolorowych pieprzów. Polać pierogi.

Kategoria: 

Komentarze