Ciasta i ciasteczka

Sernik bezglutenowy (Wegański)

  • Posted on: 18 January 2015
  • By: SylwiaCeremuga

Masa „sernikowa”
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka migdałowego (albo owsianego, ryżowego lub innego ulubionego - do ugotowania kaszy)
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
1 łyżka oleju kokosowego lub innej niepaskudnej margaryny (wegańskiej)
0,5 szklanki ksylitolu, syropu z agawy lub innego słodziła)
1 szklanka śmietanki kokosowej (lub gęsta część mleka kokosowego z 2 puszek BIO)

Sernik bezglutenowy z jagodami

  • Posted on: 25 December 2014
  • By: admin

Spód:
200g kaszy jaglanej
400 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe)
1 łyżka ksylitolu
wiórki kokosowe
Kaszę gotujemy na mleku.Dodajemy ksylitol lub cukier oraz garść wiórków kokosowych.Miksujemy całość. Układamy na dnie tortownicy.

Masa serowa:
Kostka tofu naturalnego
gęsta część mleka kokosowego z puszki
Ksylitol lub cukier