Sernik bezglutenowy (Wegański)

  • Posted on: 18 January 2015
  • By: SylwiaCeremuga

Masa „sernikowa”
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka migdałowego (albo owsianego, ryżowego lub innego ulubionego - do ugotowania kaszy)
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
1 łyżka oleju kokosowego lub innej niepaskudnej margaryny (wegańskiej)
0,5 szklanki ksylitolu, syropu z agawy lub innego słodziła)
1 szklanka śmietanki kokosowej (lub gęsta część mleka kokosowego z 2 puszek BIO)
- Najlepsza śmietana jest do kupienia tutaj, i nie jest to lokowanie produktu :) : http://www.vegekoszyk.pl/node/154
odrobina skórki startej z pomarańczy+sok z pomarańczy
2 garście bakalii (rodzynek, żurawiny, moreli)

Przygotowanie:
Gotujemy kaszę na mleku, następnie dokładnie blendujemy z resztą składników, na końcu dodajemy bakalie i przekładamy do tortownicy. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni aż sie zarumieni (ok. 30 min)

UWAGA: Pokroić po ochłodzeniu. Najlepiej smakuje gdy skonsumowany w dniu pieczenia :)

Komentarze