Wegańskie mac&cheese - makaron z serem
Składniki:
300g makaronu, najlepiej sprawdzi się makaron typu kolanka lub rurki
2 szkl. mleka sojowego domowej roboty lub innego niesłodzonego
1 szkl. płatków drożdżowych
3 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej
5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
1 łyżka sosu sojowego
1/3 szkl. oliwy o neutralnym aromacie, np. rzepakowego
2 garści posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i zalewamy zimną wodą
W blenderze kielichowym miksujemy mleko oraz musztardę
Dodajemy czosnek, paprykę i sos sojowy, miksujemy i stopniowo dodajemy płatki drożdżowe
Cały czas miksując składniki, powoli dodajemy olej i całość blendujemy jeszcze kilka minut, mieszamy z natką pietruszki.
Ostudzony makaron mieszamy z powstałym serowym sosem i napełniamy nim żaroodporne foremki
Zapiekamy w 200C p°rzez ok. 20-30min (do zrumienienia)
źródło: http://www.mniumniu.com/2014/07/weganskie-mac-makaron-z-serem.html
Komentarze