Tofurnik pomarańczowy
Składniki (tortownica Ø18cm):
2 kostki tofu naturalnego
6 łyżek soku z cytryny
1 duża pomarańcza
1/2 - 3/4 szkl. cukru pudru trzcinowego
opakowanie budyniu śmietankowego (40g)
puszka dobrej jakości mleczka kokosowego (400g)
60 g ciastek Degestive
2 łyżki wegańskiej margaryny
garść rodzynek
odrobina kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
Pomarańczę dokładnie myjemy, wycieramy i ścieramy z niej skórkę. Z pozostałej części pomarańczki wyciskamy sok, odstawiamy.
Ciasteczka kruszymy na mniejsze kawałki i za pomocą blendera miksujemy na gładką masę wraz z margaryną i sokiem z pomarańczy (soku dodajemy tyle aby konsystencja nie była zbyt rzadka). Z ciasta formujemy kulę, którą schładzamy w lodówce.
Tofu odsączamy z nadmiaru wody i miksujemy w malakserze, mieszamy z sokiem z cytryny. Miksujemy.
Dodajemy gęstą część mleczka kokosowego (ok. 7 czubatych łyżek, z reszty mleczka możemy zrobić np. koktajl) i miksujemy.
Dodajemy cukier puder i proszek budyniowy, całość dokładnie miksujemy do uzyskania aksamitnej, gładkiej konsystencji.
Masę tofurnikową przelewamy do miski, dodajemy rodzynki, świeżo otartą i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy margaryną. Dno pokrywamy równomiernie ciastem, nakłuwamy je widelcem i pieczemy przez ok. 10min w rozgrzanym do 180°C piekarniku.
Gdy podpieczone ciasto ostygnie, wylewamy na nie masę tofurnikową.
Pieczemy do zrumienienia, czyli ok. 40-50min. z termoobiegiem w 180°C.
Po wystudzeniu, schładzamy w lodówce przez kilka godzin i zajadamy.
źródło: http://www.mniumniu.com/2013/11/tofurnik-pomaranczowy.html
Komentarze